Het land van de grote dorst
The Karoo betekent in de taal van de inheemse bevolking de Khonia letterlijk ‘het land van de grote dorst’. De woorden ‘de grote dorst’ verraden het al: het is een droog gebied. Een echt uniek Zuid-Afrikaans halfwoestijn-landschap met bijzondere bergen en historische plaatsen. Het gebied beslaat bijna een derde van Zuid-Afrika!
Het gebied is verdeeld in Klein en Groot Karoo en strekt zich samen uit over de binnenlanden van Oost-Kaap tot de Indische Oceaan. De Kleine Karoo ligt meer naar het westen, tussen de Swartberg, de Langeberg- en Outeniqua-ketens. Dit gebied is wat groener dan de Grote Karoo, dat meer naar het noorden ligt en waar minder regen valt. In september regent het ook in de Grote Karoo en verandert de omgeving in een grote vruchtbare bloemenzee. Wil je meer weten over de ruige gebieden in de Grote Karoo? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie en tips voor dit gebied.
The Karoo staat bekend om haar uiterste weersomstandigheden: de temperaturen liggen in de Zuid-Afrikaanse zomer (december en januari) erg hoog, het kan er zo’n 45 graden worden. Terwijl het juni en juli kan vriezen en sneeuwen…
De Struisvogelhoofdstad
Klein Karoo heeft een struisvogelhoofdstad – Oudtshoorn. Misschien ken je het wel, één van de bekendste stops langs de Garden Route. Oudtshoorn is rijk geworden door het fokken van een bijzondere loopvogel, de struisvogel.
Maar waarom nou precies struisvogels? Deze vogel heeft ontzettend mooie veren, deze veren waren in de negentiende eeuw dan ook wereldwijd in de mode. Zoals jullie hebben gelezen is de Karoo ontzettend droog, ondanks deze droogste is de grond heel vruchtbaar. Dit is dan ook de enige plek in Zuid-Afrika waar het voedsel van de struisvogel groeit: luzerne. Hier maakte Oudtshoorn slim en gretig gebruik van, ze zijn hier in korte tijd stinkend rijk mee geworden. De struisvogelboeren hebben hier ook flink mee gepronkt, ze hebben ware verenpaleizen voor zichzelf gebouwd. Op enkele farms zijn de huizen uit deze tijd nog te zien, dit zijn rijk gedecoreerde huizen, ook wel verenpaleizen genoemd. Inmiddels is de struisvogelmode al op zijn retour, dus exporteert Oudtshoorn voornamelijk struisvogelvlees, -eieren en -leer.
Voor alle vegetariërs scroll even door naar de volgende alinea. Het vlees van de struisvogel is zo mals dat je amper een mes nodig hebt om erdoorheen te komen, dit sappige stukje biefstuk is dan ook zeer gewild bij locals en vleesliefhebbers over de hele wereld. Must try als in Oudtshoorn verblijft.
De Route 62
Dat klinkt zo goed he, alsof je aan het roadtrippen bent in Amerika, maar dan een stukje beter. De Route 62 is een waanzinnig mooie bergroute die begint in Montagu en officieel eindigt in de Baviaanskloof. Echter houden wij Oudtshoorn aan als eindbestemming, het deel van de route tussen Montagu en Oudtshoorn is namelijk het meest spectaculair. Overal waar je kijkt word je omringt met bergketens en eindeloze vergezichten.
Onderweg zijn een paar grappige stops, zoals Ronnie’s Sex Shop, waar je je bh kan achterlaten in de bar en deze aan het plafond wordt opgehangen. Of een milkshakes drinken bij Diesel & Crème in Barrydale, dit is het overgangsgebied tussen twee Zuid-Afrikaanse uitersten. Enerzijds een vruchtbare vallei, anderzijds het droge woestijnachtige landschap. Spring in je auto en struin langs de mooie plekjes van de Route 62.
Lees hieronder meer over onze bijzondere overnachtingsmogelijkheid in Klein Karoo.
De indrukwekkende sterrenhemel vanaf je privé fly camp
In het prachtige gebied, omgeven door bergen, ligt het verblijf van vannacht: jullie privé Fly Camp op een struisvogelboerderij. Deze afgelegen boerderij wordt beheerd door een Duitse vrouw die jaren geleden (op een cargoschip!) naar Zuid-Afrika is gekomen.
Het wordt een bijzondere nacht, want je slaapt in de openlucht onder een gordijn van sterren. Om bij de slaapplek te komen, moeten je eerst nog een stukje lopen. Aan het einde van de middag wandel je vanaf de boerderij het half woestijnachtige landschap in. Net voor en tijdens de zonsondergang is het uitzicht het allermooist. Nadat je van een mooie sundowner genoten hebt, is het tijd om richting de slaapplek te gaan. Wees niet bang, deze is van alle gemakken voorzien: water, een koelbox, een braai en een basket vol lekkere, lokale producten.
Na een bijzondere nacht onder de sterrenhemel, kun je nog een lekker ontbijtje nemen om daarna weer terug te gaan naar de boerderij. Hier kun je nog even relaxen en een frisse duik in het zwembad nemen, voordat je de reis gaat vervolgen. Zie in de video hieronder hoe Charles en zijn ouders dit hebben ervaren, wat een ruig gebied en wat een gave overnachting!