Klimaat Namibië

Zanderig, desolaat en een hete zomer in onze winter. Dat is het klimaat in Namibië. Namibië is die droombestemming die off the beaten track is en ook nog eens pretty comfortabel. Zo heb je maar weinig vaccinaties nodig, vraag je on arrival easy peacie een visum aan. Namibië heeft een warm en droog doch niet onprettig woestijnklimaat. Maar vergis je niet; in deze zanderige parel daalt het kwik 's nachts af en toe tot onder het vriespunt; van juni tot augustus doe je er goed aan die sexy thermoslips in te pakken.

Wat is de beste reistijd Namibië?

De ideale periodes voor een reis naar Namibië zijn doorgaans april tot mei en september tot november. Maar wat het perfecte moment is om dit land te verkennen, hangt af van welk stukje Namibië je wilt verkennen. Laten we in een overzichtelijk lijstje per regio dieper ingaan op de klimaatvariaties en temperaturen.

1. De beste reistijd voor Noord-Namibië

Alleen in het noorden rond de Okavango rivier, die uitmondt in de Okavango Delta, regent het vaker dan in de rest van het land. Voor dit gebied is de beste reistijd juli en augustus, het is hier dan droog. Voor de rest laten die regenwolken zich niet zo snel zien in Namibië en kun je die kaplaarzen dus thuislaten. Bij de Okavango rivier echter is het van november tot maart geregeld nat en de wegen kunnen hier zwaar onder lijden. Ook kan je hier heel veel wilde dieren tegenkomen, Nijlpaarden, olifanten en heel veel vogels. Dit landschap is afwisselend en heeft een tropisch regenwoudklimaat en vandaar dus ook een regentijd. Je hebt er lagunes, eilandjes en stukken jungle.

2. De beste reistijd voor Zuid-Namibië

In het zuiden van Namibië is het eigenlijk altijd heet. De zon straalt onvermoeibaar door de 160 km lange kloof van de Visrivier. En die kloof? Oh jongens, die is op één na de grootste ter wereld – de enige die dat in de schaduw stelt, is zijn Amerikaanse broer. Een schattige canyon? Think again! Hij is 160 km lang, 27 km breed en duikt op sommige plekken meer dan 500 meter de diepte in. Maar, luister, hier is de truc: de Zuid-Afrikaanse winter is de beste tijd om deze reusachtige kloof te verkennen. Dan kun je er met deskundige begeleiding doorheen wandelen. Het klimaat? Denk droog en heet. ‘s Nachts keldert de temperatuur aardig. Echte woestijnvibes…

3. De beste reistijd om naar de kust van Namibië te gaan – Swakopmund

Swakopmund; you’ve gotta be here. Want in het lege en dunbevolkte Namibië is dit the place to be. Nachtclubs, sjieke strandtenten en duistere casino’s werden hier door de Duitse kolonisten gesticht en je kan ook overal kaffee und kuchen krijgen. Het regent hier vrijwel nooit en de temperatuur is het hele jaar door een heerlijke 22 graden. Dit maakt Swakopmund één van de droogste plekken op aarde. In de avond koelt het nauwelijks af door de warmte die de Zuidelijke Atlantic het hele jaar door het stadje inblaast. Een uitstekende uitvalsbasis na je trip door de Namibië woestijn. Veel andere Afrikaanse toeristen; een toevluchtsoord voor mensen uit nog warmere oorden.

4. De beste reistijd voor centraal Namibië – Windhoek

In het midden van Namibië ligt de hoofdstad Windhoek. Een vriendelijke, forse provinciestad met gezellige barretjes en koloniale hotels waar je lekker kan eten. In deze regio vind je veel veehouderijen, graslanden en savannes. Als je al kan spreken van ‘veel’; in dit lege land rijden mensen soms 175 km naar de dichtsbijzijnde mall, in windhoek red.
Het weer is hier warm en droog, verrassend in dit woestijnland. De beste periode is in onze herfst; van oktober tot half december; het is hier dan tussen de 25 graden en 30 graden. Ook in maart en april is het prima toeven hier; de perfecte gateway tussen het noorden en zuiden of het oosten en het westen. In Windhoek kruisen de twee belangrijkste wegen van het land elkaar en er is een internationaal vliegveld.

Benieuwd naar Namibië?

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!