Vijf Bijzondere Dieren Op Madagaskar

De jungle…. Enorme, eeuwenoude woudreuzen waarvan de toppen verstopt zitten achter vochtige bladen met een formaat drie keer zo groot als jijzelf. Dikke, warme lucht en een suizende stilte, regelmatig verbroken door dierengeluiden die je niet kan plaatsen. Exotisch gekleurde bloemen, dikke insecten met vreemde vormen waar je liever met een grote boog omheen loopt. Lianen die je verleidelijk wenken om aan ze te slingeren, en vegetatie dat zo dichtbegroeid is dat je geen idee hebt wat er enkele meters voor je op de loer ligt. Misschien heb ik vroeger te vaak ‘Tarzan’ en ‘The Jungle Book’ op repeat gekeken, maar de jungle heeft iets geheimzinnigs, iets mysterieus wat een onbedwingbare ontdekkingslust losmaakt.

Madagaskar heeft zo’n jungle. En wat voor één! In dit oerwoud wonen een heus aantal beesten die nergens anders op de wereld voorkomen. Slinger als Tarzan (of Jane) door dit weelderige woud op het vier na grootste eiland ter wereld, en wie weet kom je wel één van deze mysterieuze, bijzondere bosbewoners van Madagaskar tegen.

1. De bijzondere bosbewoner: de leaf tailed gecko

Om dit geheimzinnige diertje te spotten, kan je maar beter je bril op zetten – óók als je niet bijziend bent. In 1888 werd op Madagaskar een mythisch wezen ontdekt: de Uroplatus Phantasticus. Uroplatus betekent platte staart en Phantasticus betekent denkbeeldig. Het gaat hier om een gecko, maar wel om een heel bijzondere: hij ziet er namelijk precies zo uit als een blaadje! Voor het gemak wordt hij tegenwoordig de Leaf Tailed Gecko genoemd, en is een meester in verstoppertje spelen. Dit doen ze natuurlijk zodat ze niet worden opgegeten, maar ook helpt het hen bij het jagen op hun diner, wat voornamelijk heel culinair uit kakkerlakken en motten bestaat. Best een beetje vies, maar ook wel knap, aangezien deze bijzondere bosbewoners van Madagaskar zelf niet eens zo heel veel groter zijn dan hun avondmaal. Maar, deze gecko kan nog veel meer om over naar huis te schrijven! Zo kan hij zich helemaal plat drukken tegen zijn achtergrond zodat hij geen schaduw meer heeft. Ook kan hij, als hij wordt opgejaagd, zijn staart zomaar laten vallen om zijn vijand in de maling te nemen. En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, kunnen ze ook nog hun bek open trekken. Dan verschijnt er ineens een groot, knalrood gapend gat waar iedere jager zich een hoedje van schrikt!

Leaf Tailed Gecko

2. De bijzondere bosbewoner: de sifaka lemur

Madagaskar staat bekend om de Lemurs, een bedreigde primaat die alleen in deze jungle woont. Wat een lemur precies is, kan ik misschien nog het beste uitleggen door te zingen: I like to move it, move it…! Zie je het al voor je? Dat gekke beest uit de geanimeerde Madagaskar-film met de gestreepte staart en z’n gestoorde dansjes? Dat is dus een Lemur. Lemurs zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld als je omhoog kijkt, de Sifaka Lemur spotten. Dit acrobatische beest met zijn schattige koppie heeft een behoorlijke dosis talent en kan wel tien meter van boom naar boom springen! Hun leven lijkt best relaxed, aangezien hun vegetarische menu in overvloed wordt aangeboden alsof ze boodschappen doen in de supermarkt. Als ze niet eten, dan zijn ze lekker aan het zonnen.

Maar…. niets is wat het lijkt

Hoewel de Sifaka lemur binnen zijn territorium prima kan samenleven met andere Lemur-soorten, worden ze door hun eigen soort vaak bedreigd. Wanneer de ene Sifaka Lemur familie het territorium van de andere familie dreigt binnen te komen, ontstaat er een heuse vete. Als de invasie slaagt eindigt dat vaak met een boel ellende. De groep wordt overgenomen, waarna de mannetjes en kindertjes koelbloedig worden vermoord… Gruwelijk. Naast deze dreigende oorlogen liggen er ook nog andere jagers zoals katachtigen of haviks op de loer. Gelukkig kunnen ze deze vaak afschudden door hun acrobatische kunstjes uit te voeren, hoog in de bomen. Show time!

Benieuwd naar Madagaskar?

3. De bijzondere bosbewoner: Aye Aye Lemur

Dacht je dat je eindelijk over je Gremlin-jeugdtrauma heen was? Brace yourself, want in deze jungle woedt de Aye Aye Lemur. Anders dan de Sifaka Lemur, is de Aye Aye een nachtdier, en komt dan ook regelrecht uit je nachtmerries. Hij komt tevoorschijn in het donker, met spookachtige ogen, harige Gremlin-flaporen en griezelige klauwtjes. Om dit laatste is de Aye Aye berucht. Zijn middelvinger is een uiterst lang, dun, krom en praktisch spierloos stokje met een nageltje eraan. Hiermee tikt hij in rap tempo op de boomschors om te horen of er larven onder zitten. Tik.. tik… tik… Het kan zo in een horror film. De vinger ernaast is ook lang, maar is uitgerust met spiermassa en een lange, kromme nagel zodat hij met gemak de larve genadeloos uit zijn holletje kan trekken.

 

Van binnen is het best een lief beestje, maar hij heeft gewoon vette pech met zijn uiterlijk..

Menselijke eilandbewoners geloven dat de Aye Aye duivels is. Als hij in het dorp wordt gesignaleerd, voorspelt dat de dood van een dorpeling. Of wanneer je er eentje ziet en hij wijst naar je met zijn lange kromme vinger? Tja, dan zit je dus goed in de penarie. In de nacht kruipt de Aye Aye dan door je dak heen, klimt op je bed terwijl je zoet ligt te slapen en prikt dan met zijn griezelige nagel een gat in je aorta. Als je dit wil voorkomen, kun je het beest maar beter gelijk doodmaken. Best wel sneu aangezien deze bijzondere bosbewoner van Madagaskar met al z’n goede bedoelingen al met uitsterven bedreigd wordt. Een goed verhaal voor een horrorfilm is het wel!

4. Giraffe Necked Weevil

Normaal ben ik niet zo dol op insecten, maar deze kever met giraffennek is wel heel aandoenlijk. De mannetjes hebben nekken die zeker de helft van hun gehele lengte beslaan. Deze gebruiken ze als zwaarden om met andere mannetjes te vechten en zo de ladies voor zich te winnen. Het vrouwtje wacht vol spanning tot haar prins heeft gewonnen, en beloont hem dan ook gelijk met een lekker potje seks. Het vrouwtje heeft zelf geen lange nek omdat ze niet hoeft te vechten. Wel heeft ze super gespierde pootjes! Na het paren bouwt ze namelijk een indrukwekkende constructie van een blad. Eerst vouwt ze met haar muscled schaatsersbenen een blad dubbel. Het uiteinde rolt ze een klein stukje op en daar legt ze welgeteld één ei in. Vervolgens doet ze er zo’n half uur over om het blad helemaal tot bovenaan op te rollen, zodat het eitje goed beschermd wordt. De aanstaande vader rent er zenuwachtig omheen, waarschijnlijk om te zorgen dat er geen kleine insectjes in het nest terecht komen. Daarna snijdt het vrouwtje het opgerolde blad los, waardoor het op de grond valt. Nu is het afwachten op de bijzondere geboorte van één kleine Giraffe-necked Weevil. En ze leefden nog lang en gelukkig!

Giraffe Weevil

5. Darwin Bark Spiders

Van spinnen krijgen we rillingen en gaan we meestal gillen, maar deze bijzondere bosbewoners van Madagaskar zijn wel next level bijzonder! Deze dikke, harige zwart-witte spin, spint het allersterkste zijde ter wereld. Het materiaal is namelijk tien keer sterker dan Kevlar, een synthetische stof waar kogelvrije vesten van gemaakt worden (!!!) Ja echt, ZONDER GRAPPEN! Hun ijzersterke spinnenwebben spannen ze vaak over rivieren heen om vliegen te vangen die over het water scheren. Je kan je wel voorstellen dat dit dan ook enórme webben zijn! De grootste ooit gemeten was bijna 3 vierkante meter. Daar zou je een comfortabele tweepersoons hangmat van kunnen maken. Deze Darwin Bark Spiders hebben ook een interessant seksueel gedrag. Ben je onder de achttien? !! Stop dan nu met lezen !! want dit is vulgaire grote-mensen informatie!

Deze bosbewoners hebben namelijk een zeer kinky seksleven

Denk maar aan orale bevrediging en bondage (met eigen gesponnen zijde!). De reden is best wel luguber: het komt namelijk vaak voor dat het vrouwtje na de seks haar one-night-stand vermoordt en opvreet. Beetje té next level SM als je het mij vraagt, en zo denkt het mannetje er natuurlijk ook over. Om te voorkomen dat hij opgediend wordt als diner, bindt hij haar vast met zijn ijzersterke zijde of sabbelt hij met zijn tanden aan haar genitaliën waarbij er een sappige substantie uit zijn tanden druipt om haar nat te maken. Klinkt misschien op een hypocriete manier misselijkmakend, maar blijkbaar ontspant het vrouwtje hiervan (wat je dan ergens wel begrijpt). Ze raakt minder in de verleiding om het mannetje te verorberen, en de mannelijke Darwin Bark Spider redt hiermee dus zijn eigen leven. Slim!

 

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements