Vaccinaties Oeganda; Verplichte Vaccinatie En Verstandige Vaccinatie

Hè gezellig, om voor je vakantie even lekker over enge tropische ziektes te bakkeleien. Het is ook niet ons favoriete onderwerp maar Oeganda is één van de landen dat strikte regels hanteert omtrent vaccinaties. Dat is goed, want hierdoor is een ziekte als Gele Koorts bijna geheel uitgeroeid. Toch moet jij je prikje halen. Tanden op elkaar, aan iets leuks denken en je inenting voor Oeganda heb je!

Vaccinatie Gele koorts

Deze inenting is verplicht in Oeganda en zonder deze stempel in je gele boekje kan je onmiddellijk weer rechtsomkeert maken. Gele koorts wordt overgebracht door de hitsige vrouwtjesmug die eitjes wil leggen. Je krijgt koorts, kan er geelzucht en bloedingen van krijgen en ja, zelfs het loodje leggen. Het is een eenmalige prik die je levenslange bescherming geeft.

Vaccinatie DTP ofwel Difterie, Tetanus en Polio

In Nederland enten we al heel lang tegen deze ziekten via het rijksoverheids vaccinatieprogramma en hierdoor komen deze killers niet meer bij ons voor. Als je dat hebt afgemaakt dan zal je aan 1 prik voldoende hebben voor net dat extra beetje bescherming omdat vooral kindertjes last hebben van deze ziekten.

Vaccinatie Hepatitis A

Ook zo’n gezellige; het is een leverontsteking, ook wel bekend als geelzucht. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Goed je handen wassen met zeep dus en altijd, altijd al je fruit en groenten schillen. Maar je kan met twee prikken voor 30 jaar beschermd zijn. Voor de echte reiziger sowieso een must, Hepatitis A komt ook in Zuid- en Oost-Europa voor.

Optionele vaccinaties

De volgende vaccinaties zijn optioneel en vaak alleen nodig als je – nog – niet gevaccineerd bent, langer dan drie maanden in Oeganda gaat verblijven of heel specialistisch werk gaat doen. Laat je niet gek maken door de Nederlandse GGDs of Tropeninstituten. Deze rakkers hebben er nog wel eens een handje van om wat te gortig – en een rib uit jouw lijf – te vaccineren of malaria medicatie voor te schrijven die je bij nader inzien toch niet helemaal nodig blijkt te hebben.

Vaccinatie BMR: Bof, Mazelen en Rode Hond

De meeste van ons dertigers zullen één van deze kinderziektes wel gehad hebben -ik had de bof toen de schoolfotograaf kwam-. Je wordt van alledrie hondsberoerd. Kleintjes worden in heel Oeganda al met 6 maanden -in Nederland is dat met 14- tegen BMR geënt, gewoon omdat het meer voorkomt. Ik schrik ervan hoeveel kindertjes in Nederland niet tegen deze ziekten zijn ingeënt, in Oeganda ga je met een beetje pech dood aan mazelen als je klein bent en mag je ook de peuterschool niet op als je de stempel niet in je boekje hebt staan.

Benieuwd naar Oeganda?

Vaccinatie Hepatitis B

Hepatitis B is een variant op A en komt voor in de lever. Het virus zit in bloed en sperma. Hierom is de vaccinatie niet direct heel urgent als je lekker gaat chillen en met gorilla’s gaat hangen. En als je dan toch verliefd wordt op die mooie Oegandees; safe sex is sowieso wel aan te raden in Afrika.

Vaccinatie Tuberculose

De tuberkelbacterie is een nasty beestje dat iemand die deze onvriendelijke gast bij zich draagt aan jou kan geven door in je gezicht te hoesten. Een paar keer wel te verstaan. Open TBC heet dat. Again ga je lekker in Lake Victoria raften en cocktails drinken dan heb je waarschijnlijk niet veel kans blootgesteld te worden aan deze f*cker.
Ga je als vrijwilliger maandenlang helpen in Katanga of Kisenyi dan kan deze vaccinatie wel handig zijn. Alle kindertjes worden in heel Afrika met 6 dagen ingeënt tegen TB, zoals de ziekte ook wel heet, het aantal besmettingen daalt dus flink.

Vaccinatie Meningitis

Meningitis wordt veroorzaakt de meningokok. De bacterie gaat via de lucht, in speeksel als je bijvoorbeeld hoest of niest. In Nederland enten we sinds kort weer op meerdere typen. Het is een ernstige ziekte. Voor reizigers zijn er vaccins tegen de typen, A, C, W135 en Y.

Rabiës

Rabiës is een zeer gevaarlijk en dodelijk virus. Een beet of lik van een besmet dier kan al genoeg zijn om te overlijden. Toch wordt er niet gevaccineerd in Afrika; je moet bij een dergelijk voorval naar een ziekenhuis en je dan laten een aantal keer laten vaccineren. Ik heb hem zelf wel, maar ik moet nog steeds bij een beet of lik naar een ziekenhuis om je daar opnieuw tweemaal te laten vaccineren. Ben je niet gevaccineerd dan moet je 5 prikken hebben.

Is je kind gek op dieren zoals de mijne, dan zou ik een vaccinatie overwegen.

Afweer verlagende medicijnen en vaccinaties

Ik heb zelf Reumatoïde Arthritis en ik gebruik daar medicijnen voor die mijn afweersysteem sterk afremmen. Hierdoor mag ik veel vaccins niet, waaronder de Gele Koorts inenting, want dat zijn levende vaccins -TB en Rabiës ook- het is een stukje ziekte dat wordt ingespoten om zo jouw immuunsysteem te triggeren daar antistoffen tegen te maken, maar bij de tropenpoli’s durven ze mij die entingen niet te geven.

Dit is natuurlijk helemaal k*t, maar je kan gelukkig bij je specialist om een brief vragen waarin staat dat je deze medicijnen gebruikt en jij de ziekte niet bij je draagt omdat je uit Nederland komt. Let op als je van Oeganda naar bijvoorbeeld Tanzania, Rwanda of Zuid Afrika reist, deze landen eisen een doktersverklaring van maximaal een week oud als je uit een Gele Koorts gebied komt en geen inenting hebt. Er zijn landen die je niet inkomt, maar daar organiseren wij (nog geen) reizen naartoe. Omdat de ziekte zo weinig voorkomt durf ik het aan zonder deze vaccinaties door Oost-Afrika te reizen. Extra oppassen alleen!!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!