Een reis door Oeganda en Rwanda met een groep vrienden: zo ziet die eruit!

Stel je eens voor: je gaat op reis met je beste vrienden naar Oeganda en Rwanda, twee fascinerende landen die je betoveren met hun ongerepte schoonheid en unieke ervaringen. Je betreedt een wereld vol adembenemende landschappen, dichte jungle, majestueuze bergen en ongelooflijke wildlife ontmoetingen. Dat klinkt toch als muziek in je oren? Check hier hoe zo’n vriendenreis er uit ziet!

Dag 1

Aankomst in Kigali

Karibu Rwanda! De dag dat het Afrika-avontuur begint is aangebroken. Jullie stappen het vliegtuig uit en snuiven de frisse lucht met diepe teugen in. Een vleug ongerepte natuur, weelderig wildlife, maar vooral de geur van een bruisende stad komt voorbij. Welkom in Kigali: de hoofdstad van Rwanda. Kigali strekt zich uit over verschillende heuvels en valleien. In tegenstelling tot veel Afrikaanse steden kun je in Kigali je portie cassave met vis van de grond eten. Kigali is namelijk uitgeroepen tot schoonste stad van Afrika! De bevolking zelf draagt hier een steentje aan bij, want iedere maand besteden ze één dag aan community-work. De stad is een echte travel hub met een levendige economie. Moderne skyscrapers, kleurrijke markten, luxe clubs, hippe restaurants en lokale barretjes op heuvels met een prachtig uitzicht over de stad. Tegelijkertijd is er de recente, duistere genocide – geschiedenis die de stad een zwaar gevoel geeft. Er staat een private transfer klaar op het vliegveld die jullie naar de accommodatie brengt. Kom rustig bij van de reis met een drankje bij de bar of trek wat baantjes in het zwembad terwijl je over de stad heen kijkt.

Dag 2

Hello Kigali - Genocide memorial

De tweede dag gaan jullie op ontdekking (en gaan jullie ook een hoop leren). In de ochtend haalt onze lokale gids jullie op voor een wandeling door Kigali. Deze charming hoofdstad van Rwanda staat bekend als veiligste stad van Afrika, maar de weg vinden tussen de glooiende heuvels kan soms lastig zijn voor nieuwe bezoekers. Super relaxed dus om je door een gids te laten leiden die de stad op z’n duimpje kent. Tijdens de tour kun je het dagelijks leven van Kigali ervaren in de drukke straten en op de marktjes. Al lopend tussen de kraampjes vol met vruchten en dampende etenstentjes moét je wel trek krijgen. Wat dacht je van een brochette? Een typische Rwandese vleesspies van de BBQ. Zo proef je letterlijk van de cultuur.

Maar, naast heerlijk eten vinden we het ook belangrijk dat je iets mee krijgt van de geschiedenis. Daarom neemt onze gids jullie mee naar het genocide monument. Hier liggen meer dan 250.000 slachtoffers begraven die tijdens de genocide zijn vermoord in 1994. Een aangrijpend bezoek die je zeker niet snel zult vergeten. Onze gids neemt jullie op deze dag ook nog mee naar het presidentiële museum. Een interessante plek om meer te leren over het presidentiële leven in Rwanda. Na deze wandeling heb je zeker weten veel stof tot nadenken gekregen. Tijd voor wat ontspanning dus! Kigali by night is een ervaring op zich. Wat dacht je van een hapje eten bij gezellige, lokale restaurantjes? Of een Primus biertje doen bij een fancy barretje? Er is voor iedereen wat te vinden. Ook voor de feestbeesten onder jullie. Pool parties, clubs, roof top bars, noem maar op. Af en toe moet je wel even stil staan om van het prachtige uitzicht te genieten. Door de vele heuvels en de lichtjes is het net één grote sterrenhemel om bij weg te dromen…

Dag 3-4

Lake Burera - Island hopping

In het noorden van Rwanda ligt een sprookjesachtige bestemming, die reizigers vaak overslaan: Lake Burera. Een hidden gem! Onderweg naar Lake Burera rijden jullie met de auto over een kronkelende weg langs Lake Ruhundo. Deze twee meren zijn de twin lakes van de regio Gorilla Highlands. Vanuit de auto krijgen jullie alvast een sneak peek van wat jullie vandaag te wachten staat: spiegelgladde wateroppervlakten en schitterende, groene landschappen. Bij Lake Burera worden jullie opgewacht met een motorboot die jullie vandaag naar drie verschillende eilanden gaat brengen met elk een eigen gemeenschap. Dit wordt een dag waar jullie het echte landelijke Rwanda gaan ervaren. Aangekomen bij het eerste eiland, officieel “Birwa 1”, wacht jullie een klim langs de steile kust naar boven toe naar de basisschool van dit eiland. De enthousiaste leerlingen van deze basisschool onthalen jullie wanneer jullie boven gekomen zijn. Het volgende eiland, Cyaza wordt ook wel het paradijs voor backpackers genoemd. Kom lekker even bij met een heerlijk verfrissend drankje. Op het derde en laatste eiland, Munanira Island, hebben lokale vissersmannen een lunch voorbereid. De kleine visjes die jullie te eten krijgen zijn verser dan vers. Tijd voor de volgende stop: de Mweru berg, waar een beroemde koning naar verluidt op het water liep. Maak je klaar voor een korte, maar intense klim om naar het dorpje Gitare te komen. Hier bevindt zich een mijn waar Wolfram wordt gedolven, een grijsachtig metaal. Wegens veiligheid kunnen jullie de mijn zelf niet bezoeken, maar de mijnwerkers maken graag hun tijd voor jullie vrij. Sippen aan een glas gevuld met het lokale brouwsel Sorghum en bananenbier vertellen ze je graag over de bereiding hiervan. Zelf ook proeven van dit alcoholische drankje? Dat kan geregeld worden!

Na dit avontuur is het tijd om de grens over te gaan naar één van de meest diverse landen van Afrika: Oeganda. Omgeven door de groene bergen en majestueuze vulkanen maken jullie direct kennis met dit diverse landschap. Jullie komen aan bij Lake Bunyonyi, een meer tussen de bergen in het grensgebied van Oeganda en Rwanda. Met de langgerekte grillige vorm en omgeven door steile oevers, is dit meer dé nationale trots van Oeganda. Fun fact: Ze zijn er zo trots op, dat het wordt afgebeeld op het 5000 Shillings briefje van Oeganda. Met een boot varen jullie naar Byoona Amagara, waar jullie vannacht zullen slapen in een geodome: een grote koepelhut. Deze hut heeft geen deur, maar wel genoeg privacy. En: mooi uitzicht gegarandeerd. Het eten hier is vegetarisch en erg goed. Een heerlijke plek om te verblijven en het eiland te bewonderen. De volgende ochtend gaan jullie Lake Bunyonyi (in lokale taal: ‘het meer van de vele kleine vogeltjes’) vanuit een uitgeholde boomstam verkennen. Al kajakkend bezoeken jullie een gedeelte van de 29 eilanden. Tijd om een beetje cultuur te snuiven! Ieder eiland heeft een eigen verhaal en soms een creepy geschiedenis… Ook kun je op deze eilanden weer prachtig hiken. Vanaf de toppen van de eilanden kun je het meer vanuit vogelvluchtperspectief zien. Wie weet spotten jullie wel elanden of wilde zebra’s…Het kan allemaal vandaag.

Dag 5-6

Queen Elizabeth National Park

Nog niet genoeg wilde dieren gespot? Vandaag staat het Queen Elizabeth National Park op de planning: Oeganda ’s meest populaire savanne reserve met een enorme variatie aan verschillende dieren en vogels. Jullie rijden door het prachtige landschap van Oeganda naar het national park. In dit park kunnen jullie, als jullie geluk hebben, vier dieren van de Big Five afstrepen na vandaag. De ranger die jullie meeneemt zal jullie in ieder geval alles vertellen over de verschillende bewoners van dit park. In de avond krijgen jullie nog een kans om veel dieren te spotten. Het restaurant van het hotel waar jullie slapen, het Ugandan Wildlife Authority, heeft namelijk een restaurant bij Kazinga Channel. Wisten jullie dat dit kanaal de grootste Hippo-populatie heeft?

Goed geslapen vannacht? Mooi! De zesde dag raden we jullie aan om goede wandelschoenen aan te trekken voor de Kyambura Gorge hike. Een twee tot drie uur durende wandeling door een gigantische kloof van wel 100 meter diep, wat helemaal dichtgegroeid is met regenwoud. Al wandelend onder de tropische bomen hebben jullie misschien wel het geluk om een chimpansee-familie tegen het lijf te lopen. Maar ook als jullie dit geluk niet hebben, zal Kyambura Gorge jullie niet teleurstellen. Het is een schitterende wandeling met een ware jungle ervaring. Een andere manier om het Queen Elizabeth National Park te ontdekken, is vanaf een boot op het Kazinga kanaal. Al dobberend langs de oevers kijken jullie je ogen uit: drinkende buffalo’s, kleurrijke vogels en badende olifanten. Maar naast al deze dieren kun je ook wat meekrijgen van het dagelijkse leven van de mensen: kinderen die spelen in het water, moeders gewikkeld in kleurrijke doeken die de was doen en vissers die vanuit hun houten vissersbootjes op een goede vangst hopen. Een adembenemende twee-uur durende trip waar je menig dier van je bucketlist kunt afstrepen.

Dag 7 – 8

Crater lakes - motortour

De zevende dag vertrekken jullie vroeg naar één van de mooiste plekken in Oeganda: de kratermeren. Wanneer jullie vanachter het autoraam het vredige landschap bewonderen, is het haast niet te bedenken dat dit 8000 tot 10.000 jaar geleden het toneel van vurige, vulkanische activiteiten was. Doordat deze vulkanen nu slapen kunnen wij genieten van deze vruchtbare omgeving vol met tropische bossen. In de verte zijn de Rwenzori bergen te zien, omringd door dichte jungles. Vanuit een gezellig campsite aan de oevers van Lake Nkuruba, kunnen jullie genieten van het prachtige uitzicht over het kratermeer, terwijl verschillende soorten aapjes boven jullie hoofden door de bomen slingeren. Als jullie bijgekomen zijn van de autorit, is het tijd voor actie: een tour langs de kratermeren achterop een motor. Noah en zijn collega’s halen jullie op om vervolgens met de wind in jullie haren van de spiegelgladde ‘Crater Lakes’ te genieten. Voordeel is dat je tijdens deze rit nauwelijks andere toeristen tegenkomt. De vriendelijke bewoners staan jullie graag te woord om de meest interessante verhalen te vertellen.

Lake Nkuruba wordt door velen ‘het mooiste kratermeer’ genoemd. Zonde om hier te snel weg te gaan! Daarom blijven we de achtste dag hier, zodat jullie bij kunnen komen van de afgelopen dagen. Doe lekker rustig aan en neem een duik: jullie beslissen zelf wat jullie doen vandaag.

Dag 9

Kampala

Zijn jullie klaar voor de hoofdstad? Kampala is ook gelijk de grootste stad van het land. Wat meteen opvalt zijn de Boda Boda scootertjes die overal heen crossen. Maar, naast chaos heeft deze stad veel meer te bieden. Allereerst is er het prachtige uitzicht op iedere hoek van de stad. Kampala is namelijk gebouwd op groene heuvels en heeft lage gebouwen waar je zo overheen kijkt. Jullie komen in de middag aan bij het Bushpig Backpackers hostel, wat lekker centraal in Kampala ligt. Hier kan de bagage gedropt worden, zodat jullie zorgeloos naar de volgende activiteit kunnen gaan: een rondleiding door de Banange Beer Brewery. Deze speciaal bierbrouwerij is de allereerste én de enige in Oeganda. Tijdens de tour zal de ‘craft’ van het brouwen van dit lokale speciaalbier uitgelegd worden. Fun fact: de naam van het bier: Banange, is een woord uit het Luganda dat ‘Oh mijn god!’ betekent. Jullie gaan dit zelf beoordelen met een proeverij van alle speciaalbiertjes. Al proostend met wat hapjes erbij; terugkijkend op jullie mooie vakantie. Wat wil je nog meer?

Waarom Charlie's Travels?

Toerisme in Afrika is traditioneel. Voor je het weet reis je van safarilodge naar safarilodge zonder het echte Afrika mee te maken! Charlie’s Travels is een jong reisbureau, gespecialiseerd in tailormade avontuurlijke reizen. Samen met een internationaal team met dezelfde avontuurlijke mentaliteit organiseren wij unieke reizen over het gehele Afrikaanse continent!

  • Wij zijn het enige Nederlandse on the ground reisbureau in Kenia. Dit betekent allereerst dat wij beschikken over eindeloos veel first hand Afrika-kennis en -informatie, en daarnaast dat ons hele team 24/7 klaar staat tijdens je reis!
  • Wij ontwikkelen onze eigen tours; bij ons geen middle man. Charlie is al sinds 2014 aan het rondreizen in Afrika, en overal waar hij komt – van onbekend Masai-terrein tot de stranden van de Indische Oceaan – zet hij nieuwe routes op met lokale partners: een off-beat reis gegarandeerd!
  • Geen standaard pakketten! Wij zien de perfecte Afrika-reis als een co-creatie: elk avontuur begint met een persoonlijk gesprek waarbij we jouw reisstijl en persoonlijke interesses overleggen, om vervolgens een volledig op jouw behoeftes ontworpen reis in elkaar te zetten.
  • Ons team is dynamische mix van locals en westerlingen. Ieder zijn eigen specialisatie, maar allen besmet met het Afrika-virus!
  • Charlie’s Travels zet zich in voor een gezonde Afrikaanse economie. Naast onze lokale partners ondersteunen wij ook meerdere lokale organisaties.

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Bwindi Impenetrable Forest, Gorillatrek En Chimptrek

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

Crater Lakes Motortour

Ooit waren de Crater Lakes woest en vulkanisch landschap. Nu kun je op de motor door de weelderige jungle over de heuvels zoeven. Ontdek de kraakheldere meren, rijen bananenplanten, kleine boerderijtjes en denderende watervallen!

Wildlife Vanaf Het Water

Oeganda’s safariparken staan dan misschien in de schaduw van grote broers in Kenia en Tanzania, maar de Pearl of Africa heeft een andere troefkaart achter de hand. De parken staan namelijk bekend om de spectaculaire bootsafari’s, die je het wildlife van een ander perspectief laten zien.

Karamoja En Kidepo Valley

Karamoja is droog, ruig, prachtig en wordt bewoond door het traditionele Karamojong-volk. De hobbelige wegen kronkelen als aders door de uitgestrekte vlakten, waaruit prominente rotsen naar de lucht reiken.

Jinja

Jinja is het kleine broertje van de hoofdstad Kampala en ligt op zo’n twee uur rijden van de metropool vandaan. Genesteld aan de oevers van de Nijl – zelfs waar de Nijl ontspringt uit het Victoriameer – dient Jinja als uitvalsbasis voor Kampalezen die een weekendje in de natuur willen vertoeven. Jinja staat bekend om de gestoorde wildwatersporten vanwege de woeste rapids op de Nijl. Maar ook is het een bruisend stadje, met veel clubs, bars en levendige straatjes en marktjes.

Entebbe & Lake Victoria

Welkom bij de tropische stranden van Oeganda! Met meer dan 80 eilanden, waarvan minder dan 50% bewoond is, biedt de eilandengroep in Lake Victoria de ultieme island hopping experience. Liever aan het vasteland blijven? Ook Entebbe is één van Oeganda’s exotische strandbestemmingen.

Bwindi Impenetrable Forest, Gorillatrek En Chimptrek

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

Crater Lakes Motortour

Ooit waren de Crater Lakes woest en vulkanisch landschap. Nu kun je op de motor door de weelderige jungle over de heuvels zoeven. Ontdek de kraakheldere meren, rijen bananenplanten, kleine boerderijtjes en denderende watervallen!

Wildlife Vanaf Het Water

Oeganda’s safariparken staan dan misschien in de schaduw van grote broers in Kenia en Tanzania, maar de Pearl of Africa heeft een andere troefkaart achter de hand. De parken staan namelijk bekend om de spectaculaire bootsafari’s, die je het wildlife van een ander perspectief laten zien.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.