Mgahinga National Park

Onontdekt, rauw en groen. Mgahinga National Park ligt op de grens met Rwanda en Congo, en aan de voet van machtige vulkanen. Hier wonen onder andere de zeldzame, mysterieuze berggorilla’s.

Waar ligt Mgahinga National Park?

Ver weggestopt, helemaal in het Zuidelijkste puntje van Oeganda, ligt het mystieke Mgahinga National Park. Dichte wouden, glooiend heuvels met theevelden en kronkelende riviertjes aan de voet van drie machtige, slapende vulkanen. Mgahinga is met 33.7km2 het kleinste Nationale Park in Oeganda, en vormt vanaf de Rwandese grens het Volcanoes National park van Rwanda. Op de grens tussen de twee landen torenen drie vulkanen boven de wolken uit: Muhavura Volcano, Gahinga Volcano, en – precies op de grens van Rwanda, Oeganda én Congo – de Sabyinyo Volcano. Aan de Westkant grenst het park dan ook aan het fameuze Virunga National Park in Congo.

Mgahinga National Park bestaat vooral uit de groene bebossingen die de hellingen van de de voet van de vulkaan begroeien. Deze wouden vormen ook het thuis voor bijna de helft van de zeldzame, imposante berggorilla’s.

Wat kun je doen in Mgahinga National Park?

Mgahinga National Park wordt door veel reizigers overgeslagen omdat het in de schaduw valt van grotere broer Bwindi Impenetrable Forest. Voor de gorilla trek is deze beroemde jungle dan ook een betere keus: in Mgahinga National Park besluiten de gorilla’s regelmatig een wandelingetje naar buurland Rwanda te maken om daar voor onbepaalde tijd op blaadjes te zitten kauwen. Daardoor is er geen 100% garantie dat je de berggorilla’s kunt bezoeken na het betalen van zo’n peperdure permit!

In Mgahinga National Park is er echter nog veel meer te doen, te zien en te ervaren dan alleen de berggorilla’s! En omdat menig toerist de poging niet waagt, heeft deze plek dus ook een lekker off-the-beaten-track-karakter. Mgahinga National Park is een ideale locatie om in alle rust te hiken zonder iemand tegen te komen. Alle drie vulkanen kun je beklimmen, elk met spectaculair uitzicht. Ook kun je kennismaken met het Pygmeeën-volk Batwa, die je alles leren over hun gebruiken en overleven in het oerwoud. Of ga je liever vogelspotten, of de golden monkey opsporen?

De Virungavulkanen beklimmen

Mount Muhavura ligt op de grens tussen Rwanda en Oeganda, en voor deze klim is het aan te raden van tevoren goed te trainen door flink wat trappen te beklimmen en je hartslag een tikkeltje naar beneden te krijgen: je stijgt hier namelijk in vijf uurtjes van 1700m naar 4100m. Als je hijgend en puffend boven staat en het zweet van je bovenlip hebt geveegd, heb je een bevredigend uitzicht op de andere, machtige Virungavulkanen, Lake Edward, Rift Valley en met een heldere hemel de Rwenzori gebergte. Wanneer je het hele rondje wil zwoegen, ben je zo’n acht uur bezig. In dit geval wordt aangeraden om camping gear mee te zeulen – voor de échte die-hards! – en een tentje op te gooien bij de ranger post aan de voet van de vulkaan om extra vroeg uit de veren te kunnen.

Liever iets meer sjokken op je dooie gemakje? Dan kun je ook Mount Gahinga beklimmen, waarnaar het park vernoemd is. De berg is dik begroeid met bamboebossen, waar je ook gelijk op zoek kan gaan naar de Golden Monkey. Met een beetje geluk loop je tijdens je hike zomaar een berggorilla tegen het lijf – die houden namelijk ook wel van bamboebossen! De top van Mount Gahinga, die op 3474 meter hoogte ligt, bestaat uit een zompig en groen moeras in een oude krater. De gehele rondtrip zal je zo’n 6 uur kosten.

Als je drie landen in Afrika tegelijk van je bucketlist af wil tikken zonder visa’s te hoeven regelen en eindeloos in de rij te moeten hangen voor de immigratie, is het aan te raden Mount Sabinyo te beklimmen. Deze slapende vulkaan heeft drie toppen, die je in één hike allemaal in zo’n 8 uur kunt beklimmen. Als je op de piek van 3645 meter hoogte staat, bevind je je in Oeganda, Rwanda én Congo tegelijkertijd!

Batwa trail

Als je liever niet te veel omhoog wil klimmen, maar wel graag door de groene vegetatie wil hiken en tegelijkertijd wat interessants wil leren, kun je de Batwa Trail doen. De Batwa is een pygmeeën-volk dat altijd in de jungle leefde, tot ze eruit werden gegooid: Mgahinga werd immers bekroond tot Nationaal Park, en dat betekent: verboden te wonen voor mensen. De Batwa moesten buiten de randen van het Park gaan wonen, en kunnen tot de dag van vandaag maar moeilijk aanpassen aan de nieuwe leefstijl die deze verhuizing met zich meebrengt. Er heerst dan ook veel armoede, werkloosheid en alcoholisme in de kampen waar de Batwa vandaag de dag wonen. Één van de weinige momenten dat ze hun geliefde oerwoud weer kunnen betreden, is tijdens het begeleiden van reizigers tijdens een Batwa trail. In traditionele kleding nemen de piepkleine Batwa je mee op een trail dwars door de jungle, waar ze je kennis laten maken met al hun gewoontes en gebruiken uit the good old days. Ze laten zien hoe ze hutten, vuur of vallen maakten, hoe ze jaagden en welke planten ze tegen welke griezelige kwaaltjes gebruikten. Met een beetje geluk sporen ze de grondbijen op en graven ze kersverse honing op om je vingers bij af te likken – letterlijk! Het geld wat je betaalt stroomt overigens direct terug in de Batwa community.

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Bwindi Impenetrable Forest, Gorillatrek En Chimptrek

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

Crater Lakes Motortour

Ooit waren de Crater Lakes woest en vulkanisch landschap. Nu kun je op de motor door de weelderige jungle over de heuvels zoeven. Ontdek de kraakheldere meren, rijen bananenplanten, kleine boerderijtjes en denderende watervallen!

Wildlife Vanaf Het Water

Oeganda’s safariparken staan dan misschien in de schaduw van grote broers in Kenia en Tanzania, maar de Pearl of Africa heeft een andere troefkaart achter de hand. De parken staan namelijk bekend om de spectaculaire bootsafari’s, die je het wildlife van een ander perspectief laten zien.

Karamoja En Kidepo Valley

Karamoja is droog, ruig, prachtig en wordt bewoond door het traditionele Karamojong-volk. De hobbelige wegen kronkelen als aders door de uitgestrekte vlakten, waaruit prominente rotsen naar de lucht reiken.

Jinja

Jinja is het kleine broertje van de hoofdstad Kampala en ligt op zo’n twee uur rijden van de metropool vandaan. Genesteld aan de oevers van de Nijl – zelfs waar de Nijl ontspringt uit het Victoriameer – dient Jinja als uitvalsbasis voor Kampalezen die een weekendje in de natuur willen vertoeven. Jinja staat bekend om de gestoorde wildwatersporten vanwege de woeste rapids op de Nijl. Maar ook is het een bruisend stadje, met veel clubs, bars en levendige straatjes en marktjes.

Entebbe & Lake Victoria

Welkom bij de tropische stranden van Oeganda! Met meer dan 80 eilanden, waarvan minder dan 50% bewoond is, biedt de eilandengroep in Lake Victoria de ultieme island hopping experience. Liever aan het vasteland blijven? Ook Entebbe is één van Oeganda’s exotische strandbestemmingen.

Bwindi Impenetrable Forest, Gorillatrek En Chimptrek

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

Crater Lakes Motortour

Ooit waren de Crater Lakes woest en vulkanisch landschap. Nu kun je op de motor door de weelderige jungle over de heuvels zoeven. Ontdek de kraakheldere meren, rijen bananenplanten, kleine boerderijtjes en denderende watervallen!

Wildlife Vanaf Het Water

Oeganda’s safariparken staan dan misschien in de schaduw van grote broers in Kenia en Tanzania, maar de Pearl of Africa heeft een andere troefkaart achter de hand. De parken staan namelijk bekend om de spectaculaire bootsafari’s, die je het wildlife van een ander perspectief laten zien.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.