De meest afgelegen en onbegaanbare kustlijn ter wereld
Welkom op een stukje land in Namibië waar je zonder zorgen je tent kunt opzetten en kunt genieten van adembenemende uitzichten. Als je niet bang bent voor een beetje avontuur, kun je je tent opslaan op het ongerepte strand van Torra Bay. Je wordt ‘s ochtends gewekt door het bulderende geluid van de wilde zee, wat ons betreft een geweldige wekker die je niet snel zal vergeten.
‘Laat je meenemen naar het onheilspellende noordwesten van het land, waar de zee en woestijn elkaar omarmen en iets unieks creëren: de Skeleton Coast.’
Sluipend in de mist van Skeleton Coast
Voor de liefhebbers van een flinke dosis kippenvel: laat je meenemen naar het onheilspellende noordwesten van het land, waar de zee en woestijn elkaar omarmen en iets unieks creëren: de Skeleton Coast. Hier, waar de warme woestijnlucht en de koude Antarctische Benguela Stroming elkaar kruisen, ontstaat vaak een dikke, spookachtige mist die de hele kust in haar greep houdt. Vele schepen zijn in deze mist ten onder gegaan, en zowel op het strand als in de zee vind je talloze overblijfselen van deze vergane glorie.
Maar hier stopt het niet met wrakken; de Skeleton Coast onthult nog een ander soort skeletten, en dat zijn die van walvissen. Portugese ontdekkingsreizigers noemden deze plek ooit ‘Het zand van de hel’, en met goede reden. Hier hebben niet alleen schepen, maar ook talloze zeeleeuwen en walvissen hun laatste rustplaats gevonden. Tijdens een strandwandeling kun je zomaar struikelen over de beenderen van een walvis of zeeleeuw. Kan best angstaanjagend zijn, maar tegelijkertijd ongelooflijk mysterieus en surrealistisch.
Welke dieren kan ik bij de Skeleton Coast spotten?
Gelukkig is er ook leven te vinden in dit desolate landschap: kolonies van duizenden zeeleeuwenfamilies bevolken de kust, en als je echt geluk hebt, kun je zelfs de zeldzame bruine hyena tegenkomen, een roofdier dat zich graag waagt aan een strandwandeling. Daarnaast ligt er langs de Skeleton Coast ook nog het zogenaamde Cape Cross Seal Reserve: een reservaat met de grootste zeehondenkolonie ter wereld. Hier leven zo’n 150.000 tot 210.000 zeehonden. Hoe eindeloos je ze ook wilt bekijken, ze maken een oorverdovend lawaai en stinken naar rotte vis. Heerlijk, niet?