Klimaat Van Ethiopië

De beste tijd om Ethiopië te bezoeken is tijdens de winter van Nederland. Oftewel: kom in de periode van oktober tot maart lekker die zonuren maken in Ethiopië!

Hoe is het klimaat in Ethiopië?

Wie Ethiopië zegt denkt vaak aan de verschrikkelijke hongersnoden die het land regelmatig treffen. Dit komt door de prachtige maar grillige natuur, die nou niet bepaald mild is en het gemakkelijk maakt boontjes en appeltjes te verbouwen voor een bevolking van meer dan 105 miljoen zielen. Tel daar de vrij grote verschillen in neerslag binnen Ethiopië bij op en je hebt een land met prachtige graslanden en regenwouden afgewisseld met bergpieken van meer dan 4000 meter, en helaas ook uitgestrekte, dorre en droge gebieden.. Waarschijnlijk door deze fatalistische tegenstellingen is Ethiopië zo prachtig.

Kortom: het klimaat in deze culturele parel van Oost-Afrika is nogal willekeurig…

Nice als je van: grillige uitgestrekte veranderlijke landschappen en extreme weersomstandigheden houdt.

Centraal-ethiopië – Ethiopisch Hoogland en Addis Ababa

De hoofdstad Addis Ababa ligt centraal in Ethiopië in het groene Ethiopische Hoogland. Het droge seizoen in dit deel van Ethiopië is van oktober tot mei. Het is dan zo rond de 22°C. In December en Januari is het iets kouder. Je zou het klimaat hier mediterraan kunnen noemen, en dat is gezien de positie van Ethiopië ten opzichte van de evenaar op z’n minst opvallend te noemen. Het verschil in klimaten wordt hier vooral bepaald door de hoogte.

Benieuwd naar Ethiopië?

Bergen die zomaar uit de aarde opdoemen

Met 4377 meter is de Tullo Deëmte de hoogste berg van Ethiopië. Op de top ligt bijvoorbeeld eeuwige sneeuw en men spreekt van een hooggebergteklimaat. Overdag schommelen de temperaturen tussen de 5 en 15 °C, ‘s nachts heb je regelmatig met pittige vorst te maken.

Noord-Ethiopië – Aksum

In dit deel van Ethiopië spreken we van een steppeklimaat met een regenseizoen in juli en augustus, de buien zijn lang en hevig en daarna breekt de zon weer door, en dat kan dan zo weer een dag of twee duren. Het is het hele jaar zo rond de 25 °C.

Zuidoost-ethiopië – Omo Vallei – Hoogland Van Somai

Heb je zin in een echt lekker potje zweten dan is het zuiden van Ethiopië misschien meer iets van jouw gading, want hier stijgt het kwik al snel boven de 30 °C. Er heerst een tropisch savanneklimaat, afgewisseld door jawel, de hoogte; ga je lager dan spreek je van een woestijnklimaat waar soms wel temperaturen van boven de 45°C (joo, gaat ‘ie?) worden gemeten. En om het dan nog ingewikkelder te maken regent het hier alleen in november en maart plaatselijk heel hard met modderstromen en weggespoelde akkers als gevolg.

De Omo Vallei is tevens het mythische stuk land waar de oudste mens is gevonden; niet gek dus dat wij in Afrika zijn neergestreken. Die Europese kou, daar is de mens in beginsel toch al niet op gebouwd.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements