West Kenia

Groene jungle, uitgestrekte meren, een gigantische berg en vooral: heel weinig toeristen. De groenere regio’s van West-Kenia zijn ideaal terrein voor een mooie roadtrip.

Lake Baringo in West Kenia

In het Keniaanse deel van The Great Rift Valley, in West Kenia, ligt Lake Baringo. Samen met Lake Naivasha (en het minuscule stukje Lake Victoria) is dit het enige zoetwatermeer van Kenia. Het grote verschil met Lake Naivasha is de rust van de omgeving: Lake Baringo ligt genesteld in prachtig, desolaat, Afrikaans landschap, omsingeld door glooiende heuvels. Het water van Lake Baringo heeft een heel bijzondere kleur. De melkachtige gloed en de rust in het water zorgen ervoor dat het bij daglicht een magisch, nevelachtig effect krijgt. Lake Baringo heeft meer dan 450 kleurrijke vogelsoorten. In het water vind je grote crocs en dikke nijlpaarden, terwijl zeearenden het luchtruim domineren. Wilflife all around!

Kakamega Forest in West Kenia

Een van de oudste, meest mysterieuze bossen van Kenia. Dit geïsoleerde stukje bos in West Kenia is een overblijfsel van een oerwoud wat ooit van Congo tot Kenia reikte. Het is een prachtig woud, maar het doet pijn om te zien hoeveel bloed, zweet en tranen het kost om het te behouden. Gelukkig zijn er een paar toegewijde gidsen die zich grenzeloos inzetten voor dit bos in West Kenia. Kakamega is een oerwoud zoals je het kent uit de boekjes. Duizenden geluiden, glimmende ogen in de donkere bosjes en het vibreert er van leven! Voor flora en fauna-liefhebbers is dit echt het summum. Kakamega is het thuis van verschillende zoogdieren, insecten en vogelsoorten.

Kericho Valley & Mount Elgon in West Kenia

Kenia is de op drie na grootste theeproducent ter wereld. Dus hoewel je bij theeplantages waarschijnlijk gelijk aan Indonesië denkt, heeft Oost-Afrika ook meer dan genoeg te bieden op dit gebied. In de richting van Mount Elgon in West Kenia zie je het landschap al snel veranderen. Mount Elgon is een bijzondere, majestueuze berg, doormidden gespleten door de Keniaans-Oegandese grens. Aan de kant van West Kenia is er een waanzinnig Nationaal Park met een paar bijzondere bezienswaardigheden!

Mount Elgon is fantastisch om lekker de wandelschoenen aan te trekken en je conditie bij te schaven. Je bent meestal alleen met serene natuur zonder andere rondbanjerende toeristen. Je kunt dit combineren met een bezoekje aan de zoutgrotten van West Kenia. Twee grote grotten, Kitum en Makingeny cave, zijn het onderkomen waar de plaatselijke buffalo- en olifant-populatie ’s nachts hun oogjes sluiten. Waarom? Olifanten, buffalo en andere grote zoogdieren komen door hun vegan dieet mineralen tekort, wat ze compenseren door het lebberen en likken van zout. De muren van de grotten zijn geglazuurd met dit mineraal: een heerlijk toetje na een dag grazen!

Mount Elgon is de op één-na-hoogste piek van Kenia!

Mt. Elgon (met 4,321 meter de op één-na-hoogste piek van Kenia) is bekend om een aantal redenen. In de eerste plaats het koele klimaat, de heuvelachtige en uitzonderlijk groene omgeving… dit is weer eens iets anders dan het drogere Keniaanse klimaat. Neem daarbij het vlakke landschap: geweldige omstandigheden voor landbouw!

Mt Elgon is een bijzondere berg, die zich bevindt op de grens met Kenia en Oeganda. Oeganda is de populaire kant om deze berg te beklimmen (ook bij ons eigen team van Charlie’s Travels), maar vergis je niet: de Keniaanse zijde is minstens net zo mooi. Maar misschien om een andere reden.

The Elgon Collection rozenkwekerij is een van de oudste tuinbouwbedrijven in Kenia en bevindt zich in dit gelijknamige gebied. Opgericht in 1920 door een Zweedse botanicus. Door de jaren heen heeft de kwekerij veel verschillende producten verbouwd, zoals koffie, avocado, appels en perziken.

De rozenproductie begon pas in 1993 en in de loop van de volgende 20 jaar ontwikkelde de boerderij zich tot een plek waar één van de grootste collecties rozen van Afrika wordt gekweekt voor export over de hele wereld. Door het koele klimaat is de omgeving de perfecte plek om rozen te kweken. Met meer dan 900 werknemers uit zowel Oeganda als Kenia is The Elgon Collection de grootste werkgever uit de regio.

Mount Elgon Trust

Door alle groei en het succes van de rozenkwekerij besloten de eigenaren Bob Andersen (de kleinzoon van de Zweedse botanicus die hier ooit zijn farm begon) en zijn vrouw Bea Andersen-Schipper een trust te beginnen in 2006. De trust wil het gebied rondom Mt. Elgon stimuleren op het gebied van medische verbetering, onderwijs en sociale ontwikkeling.

Basisvoorzieningen zoals een klein schooltje en ziekenhuis waren de eerste stap, maar inmiddels is het heuse gebied zo ontwikkeld dat er meerdere basisscholen, een middelbare school en een technische universiteit zijn die de families uit de omgeving mooie kansen bieden voor een goede ontwikkeling. Daarnaast zijn er sociale voorzieningen zoals een clubhuis en wordt er een groot parcours gebouwd voor hardlopers. Op deze manier wil de trust teruggeven aan de community en op die manier een duurzaam en sterke gemeenschap opbouwen.

Mount Elgon Guesthouse

In 2017 heeft de trust toestemming gekregen om een prachtige guesthouse te bouwen, dat ook dienst doet als instituut voor het leren van beroepen in de hospitality business. Het guesthouse is geheel gebouwd in een Midden-Oosterse stijl, die je ook herkent aan de Afrikaanse kust (zoals het prachtige eilandje Lamu). Het doel is om meer toeristen naar dit gebied te trekken, om zo meer werkgelegenheid te creëren.

Je merkt dat de gastvrijheid hier hoog in het vaandel staat. Bij aankomst wordt je hartelijk welkom geheten door de manager Orlando en het team. Je wordt volledig in de watten gelegd en overal wordt aan gedacht. De kamers zijn modern ingericht, ruim, schoon en de bedden slapen heerlijk!

Daarnaast zijn er heerlijke lokale gerechten in de keuken te verkrijgen en staat ‘s ochtends een kopje koffie voor je klaar. En je hoeft je hier absoluut niet te vervelen. Je kunt vanuit de guesthouse namelijk makkelijk het prachtige gebied in gaan en bijvoorbeeld Mt. Elgon klimmen, hiken richting de grens van Oeganda, een bezoek brengen aan de rozenkwekerij of gewoon een ritje maken door dit prachtige gebied. Wij zijn fan!

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Kayakken in Magadi

Stel je eens voor: vier dagen in de natuur, weg uit de drukte van de stad en even ontsnappen aan alle toeristen. Dit is echt off the beaten track! Met een kayak van campsite naar campsite peddelen, een guide die jou veilig de weg kan wijzen en kamperen tussen het wildlife. Klinkt goed, toch?

Mara Morijo Trails

Ben jij een echte avonturier en heb je zin in een avontuur diep in de bush van Kenia? Dan is onze unieke experience Mara Morijo Trails helemaal jouw ding. Tijdens dit avontuur maak jij niet alleen kennis met de prachtige natuur van Kenia, maar krijg je ook een heerlijk snufje cultuur mee.

Masai Tribal Trek

Een rauwe, zelfontwikkelde route met een gevarieerde en indrukwekkende natuur: savanne, regenwoud en woestijn. Samen met onze lokale Masai partner Robert en andere Masai warriors baan je je weg door de Loita Hills.

Mount Suswa

Een schitterende motorrit met uitzicht over vulkanen, verborgen lavagrotten, een wandeling naar de krater en een bezoekje aan Masai Reuben en zijn bijzonder grote familie. Welkom op Mount Suswa!

Taita Hills

Vanwege de nieuwe railway vanuit Nairobi naar Mombasa, is ons team opzoek gegaan naar deze manier van reizen en de verschillende stops. Een van die stops is de Taita Hills: de perfecte plek om het echte Afrikaanse leven mee te maken. Wij hebben samen met onze lokale partners verschillende wandelroutes voor je ontwikkeld!

Amboseli National Park

Fan van olifanten? Dan is Amboseli de place to be voor jou. Hier vind je deze zeer grote beesten met de machtige Kilimanjaro op de achtergrond. Verveeld van het spotten vanuit de auto? Dan spring je achterop de motor van een Masai!

Kayakken in Magadi

Stel je eens voor: vier dagen in de natuur, weg uit de drukte van de stad en even ontsnappen aan alle toeristen. Dit is echt off the beaten track! Met een kayak van campsite naar campsite peddelen, een guide die jou veilig de weg kan wijzen en kamperen tussen het wildlife. Klinkt goed, toch?

Mara Morijo Trails

Ben jij een echte avonturier en heb je zin in een avontuur diep in de bush van Kenia? Dan is onze unieke experience Mara Morijo Trails helemaal jouw ding. Tijdens dit avontuur maak jij niet alleen kennis met de prachtige natuur van Kenia, maar krijg je ook een heerlijk snufje cultuur mee.

Masai Tribal Trek

Een rauwe, zelfontwikkelde route met een gevarieerde en indrukwekkende natuur: savanne, regenwoud en woestijn. Samen met onze lokale Masai partner Robert en andere Masai warriors baan je je weg door de Loita Hills.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.