Wij houden zoveel van het Afrikaanse continent dat we hier wonen en werken – én elke winter gewoon overslaan – en geven je alvast wat tips voor ultieme Afrikaanse reisbestemmingen van 2020!
Hieronder lees je meer over dé 5 Afrikaanse reisbestemmingen van Charlie’s Travels voor 2020:
1. Madagaskar
Magische island-vibes vind je op Madagaskar, het grootste eiland van Afrika in de azuurblauwe Indische Oceaan. De kans is groot dat je dit land kent van de animatiefilm waarin dierentuin-dieren per ongeluk op het eiland belanden. Met de nadruk op per ongeluk, want zebra’s, leeuwen en giraffen in typische safariparken vind je niet op Madagaskar. De flora en fauna op Madagaskar is uniek: omdat het eiland zo geïsoleerd is, wonen hier diersoorten en groeit hier vegetatie die je nergens anders op de wereld tegenkomt. Denk maar aan verschillende lemuren, gekke insecten, bijzondere reptielen, of de majestueuze baobab-bomen. Zodra je voet op Madagaskar zet, heb je het gevoel een sprookjesboek te zijn ingestapt: in een land hier ver vandaan…
Madagaskar is een off the beaten track bestemming en kent nog niet veel toerisme. Het eiland is moeilijk te bereiken maar het barst van potentie. Het landschap heeft zoveel te bieden dat er op ieder potje een dekseltje past. Snorkelen en duiken met walvishaaien en mantaroggen? Check! Uitgestrekte, stille stranden met slechts palmbomen en kokosnoten? Bergen? Jungles? Allemaal op één eiland! Ook de cultuursnuiver kan hier zijn hart ophalen. Malagassische bevolking is gevormd door Arabische en Aziatische handelaren, Bantu-stammen uit Oost-Afrika en Europese kolonisten. Deze internationale mix vind je ook terug in de keuken en architectuur. Daarnaast heeft Madagaskar een rijke piratenhistorie, waar je in kunt duiken tijdens een bezoekje aan pirateneiland Ile Saint-Marie. Drink up me hearties yo ho!
Bekijk hier alle highlights en unieke experiences van Madagaskar!
Wat, waar, hoe?
- Hoe reis je op Madagaskar? Zelf rondrijden of openbaar vervoer is alleen weggelegd voor de rasechte avonturier die wel tegen een stootje kan. Op zoek naar meer veiligheid en comfort? Verken dan het land in een privé-auto met chauffeur.
- Welke taal wordt er gesproken? Op Madagaskar spreken ze de lokale taal Malagassi en Frans. Wanneer je deze talen niet beheerst kan een heart to heart met de lokale bewoners soms niet al te soepel verlopen. Wanneer je met een chauffeur rondreist, kun je hem regelmatig inzetten als tolk!
- Hoe duur is Madagaskar? Vliegen naar Madagaskar kost een behoorlijke duit, en doordat er meer vraag dan aanbod is naar mooie accommodaties, moet nog dieper in je portemonnee kijken. Toch naar Madagaskar op een wat kariger budget? Ga dan regelmatig voor de lokale restaurants en de goedkopere homestays om wat balans in je uitgaven aan te brengen.
- Wanneer gaan? Tussen december en mei is het hurricane/regenseizoen in Madagaskar. Buiten deze seizoenen is het klimaat heel gemoedelijk.
- Hoe veilig is Madagaskar? Pas op voor zakkenrollers in hoofdstad Antananarivo! (niet anders dan elke grote stad op deze aardbol). De sfeer is verder relaxed en de bewoners vriendelijk en nieuwsgierig.
Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?
2. Oeganda
Oeganda: de glanzende, groene parel van Afrika, vaak verstopt in de schaduw van grote safari-broers Kenia en Tanzania. Minder druk bezocht, en daarom een meer off the beaten track bestemming! Grote delen van het land zijn weelderig, groen en zo vruchtbaar dat zelfs een tak zou groeien wanneer je die in de grond steekt. Oeganda is vooral beroemd vanwege zeldzame berggorilla’s die zich schuilhouden in de dichte, mistige jungle. Maar het land heeft nog veel meer te bieden: zo vind je in het oosten watervallen en koffieplantages. In het noorden uitgestrekte droge vlaktes, bezaaid met bergen en dorpjes van traditionele bevolkingsgroepen. In het westen kun je zwemmen in kratermeren, op zoek naar chimpansee families in regenwouden of over gletsjers lopen op de op-drie-na-hoogste berg van Afrika. In het zuiden kun je peddelen over spiegelgladde meren aan de rand van vulkanen, en je kunt relaxen in het warme zand op tropische bounty-eilanden in het Victoriameer. Dit meer voedt ook nog eens de Nijl die door Oeganda kronkelt, en kun je stroomversnellingen trotseren in een raft. En ja: ook in Oeganda kun je de Big Five spotten vanuit je safari jeep! Of doe je dat liever dobberend op een bootje tussen de nieuwsgierige nijlpaarden?
Oeganda is niet alleen één van onze favoriete bestemmingen voor 2020 vanwege de waanzinnige diversiteit, maar ook om de bruisende steden vol vriendelijk mensen. Dans, muziek en ritme zit verweven door de gemeenschappen, de markten zijn kleurrijk, streetfood ligt te sissen op de barbecues en als je van een feestje houdt is Oeganda een bestemming bij uitstek. De hoofdstad Kampala wordt namelijk ook wel de ‘Partycapital of East Africa’ genoemd en kent wat stappen betreft geen verschil tussen dinsdag en zaterdag.
Bekijk hier de highlights en unieke experiences van Oeganda!
Wat, waar, hoe?
- Hoe reis je in Oeganda? In dit land kun je fantastisch roadtrippen, met óf zonder chauffeur.
- Welke taal werd er gesproken? Elk district in Oeganda heeft een eigen taal, maar in het algemeen spreekt iedereen uitstekend Engels door het koloniale verleden.
- Hoe duur is Oeganda? In Oeganda kun je goedkoper reizen dan in haar buurlanden. Zo kost een trip in een safaripark de helft!
- Wanneer gaan? In Oeganda is de temperatuur het hele jaar door gemoedelijk. Als je een regelmatige hoosbui wilt voorkomen kun je beter niet in april, mei, oktober of november gaan.
- Hoe veilig is Oeganda? Oeganda is een relatief veilig en een politiek stabiel land. Wel dien je rekening te houden met malaria! Laat je altijd door de GGD informeren.
3. Eswatini & Zuid-afrika
This destination was also named as one of the favorites of 2020 by the Lonely Planet. eSwatini (formerly Swaziland) is a tiny, cute country enclosed by South Africa and Mozambique. eSwatini is known for its extremely friendly and cheerful residents and its untouched culture: for example, did you know that eSwatini is still just a kingdom? This destination is less popular and crowded than neighboring South Africa, making it the perfect place to get completely zen in nature – think rolling hills, mountains and waterfalls.
eSwatini is small and sweet and in just eight hours you can see almost every corner of the country. That is why we recommend that you immediately grab South Africa when visiting this destination: a golden combination! In about 2.5 hours you can drive from eSwatini to Kruger National Park. We also call South Africa the world in one country, the entry-level model among African travel destinations. Here you will find rugged coastlines, impressive mountain ranges, vast savannas full of elephants, vineyards with authentic farms and cozy cities.
View the highlights and unique experiences of eSwatini and South Africa!
Wat, waar, hoe?
- Hoe reis je in eSwatini en Zuid-Afrika? Als er één gebied is waar je de roadtrip uit je dromen kunt maken, dan is dat wel Zuidelijk Afrika. Zo staat Zuid-Afrika bekend om de waanzinnige routes die je kunt rijden en je langs de kust en door de wijnvelden leiden.
- Welke taal werd er gesproken? In Zuid-Afrika worden 11 talen gesproken, waarvan één Engels is. Ook in eSwatini spreekt men een aardig woordje Engels.
- Hoe duur zijn eSwatini en Zuid-Afrika? Als je zelf rijdt is Zuid-Afrika geen dure reisbestemming. Ook in de steden kun je heerlijk uit eten voor de helft van wat je in Nederland zou betalen.
- Wanneer gaan? Zuid-Afrika heeft vier seizoenen, net als in Nederland, maar dan omgewisseld. Wil je in de zomervakantie naar Zuid-Afrika? Ga dan naar het oosten en naar eSwatini, waar de temperatuur dan zacht en gemoedelijk is. Wanneer je in onze wintertijd gaat is de zuid- en westkust ideaal: Kaapstad viert in december de zomervakantie!
- Hoe veilig zijn eSwatini en Zuid-Afrika? Laten we er niet omheen draaien: Zuid-Afrika heeft problemen met criminaliteit. Wanneer je je houdt aan bepaalde veiligheidsvoorschriften is de kans klein dat er iets vervelends gebeurt. Laat bijvoorbeeld je bling-bling thuis, wees alert tijdens het pinnen, pronk niet met je iPhone 11 (hoe trots je er ook op bent) en loop niet in het donker over straat. eSwatini wordt als veiliger gezien vanwege het zachte karakter van de inwoners! In beide landen komt relatief minder malaria voor, maar laat je altijd door een medische instelling informeren.
4. Ethiopië
Ethiopië is misschien wel één van de meest unieke bestemmingen in de hele wereld. De eeuwenoude cultuur is stevig overeind gebleven doordat het land eigenlijk nooit echt gekoloniseerd is geweest. Hier vind je orthodox christendom dat nog veel ouder is dan het Christendom dat wij uit Europa kennen. Het resultaat hiervan is een waanzinnig cultureel erfgoed: kerken die uit rots gehouwen zijn op de meest onmogelijke plekken, gebouwd vanaf de 7e eeuw. Maar wist je dat ook de rastafari-religie niet uit Jamaica, maar uit Ethiopië komt? Ook het lokale eten is om je vingers bij af te likken; sponzige pannenkoeken met heerlijke, kruidige sausjes. Niet alleen op cultureel gebied heeft Ethiopië veel te bieden: het landschap is al even uniek. Denk maar aan het surrealistische, vulkanische maanlandschap van Danakil Depression, waar je een actieve vulkaan recht in de ogen kunt kijken. Wanneer je van hiken houdt, kun je één van de majestueuze berglandschappen trotseren.
Puntje bij paaltje, geven wij Ethiopië een medaille voor hét land van extremen: de grootste traditionele bevolkingsgroepen van Afrika kun je hier vinden, of het laagste punt op de hele aardbol – in Danakil Depression. Je kunt de grootste krokodillen spotten of naar de hoogst gebouwde kerk ter wereld klimmen. Wie wil dat niet?
Wat, waar, hoe?
- Hoe reis je in Ethiopië? Reizen met het openbaar vervoer? Daar moet je een doorgewinterde backpack-veteraan voor zijn. Zelf rijden kan alleen met auto die op jouw naam geregistreerd staat, dus een auto huren mét driver is wat wij aanraden.
- Welke taal werd er gesproken? Er worden meer dan 80 verschillende lokale talen gesproken in Ethiopië en Engels is schaars, zelfs bij chauffeurs! Trek je handen- en voeten-gebarentaal-tricks maar vast uit de kast!
- Hoe duur is Ethiopië? In Ethiopië kun je op twee manieren reizen: of snoeihard, avontuurlijk backpacken (waanzinnig goedkoop!) of met een privéchauffeur rondrijden in bovengemiddeld comfort (duur!). Daar zit vrij weinig tussenin, zo zijn ook middenklasse accommodaties vaak ver te zoeken.
- Wanneer gaan? In de Nederlandse zomervakantie valt er veel regen in Ethiopië. Vanaf eind september wordt het droog en staat alles in bloei door de regenval. Vanaf januari is het nog steeds droog, maar wordt het land ook droog en dor.
- Hoe veilig is Ethiopië? Ethiopië is een relatief veilig land. Laat je wel goed informeren over de verkiezingstijd, omdat veiligheid dan niet altijd gegarandeerd is. Het verkeer is gevaarlijk in Ethiopië: de nachtbus? Beter van niet! Omdat Ethiopië hoog ligt, zijn er veel gebieden die malaria-vrij zijn. Laat je hier door de GGD over adviseren.
5. Kenia
Kenia: de popular high-school-kid onder Afrikaanse vakantiebestemmingen. Want ja, Kenia has it all! Idyllische kustlijnen waar je cocktails uit kokosnoten kunt drinken en azuurblauwe golven kunt pakken? Check! Big Five? Check! Bruisende metropolen? Check! Zelfs de op één-na-hoogste berg van Afrika (Mount Kenya) vind je hier. Een veelzijdig vakantieland, maar misschien meer ‘on’ dan ‘off’ the beaten track. Is het daarmee minder een Charlie’s Travels bestemming? Zeker niet! Onze homebase zit in Nairobi en Charlie keert al vijf jaar het land binnenstebuiten. Daarom kennen wij in Kenia de meest authentieke plekken en de meest off-the-beaten-track routes, opgezet samen met onze lokale partners. En we kunnen je wel vertellen: off the beaten track Kenia, daar zeg je u tegen!
Denk maar aan motorrijden door een woestijn om je tentje op te slaan aan een zoutmeer. Of met traditionele Masai-bevolking een ruige track door de bush doen, om te slapen in kraal en ‘s avonds bij het kampvuur geit te eten. Slapen in de homestay van Mama Rose, in de groene, weelderige Taita Hills die zelfs de meeste Kenianen niet aan weten te wijzen op de kaart? Of het eiland Lamu verkennen, waar meer ezels dan mensen rondlopen, en je kunt verdwalen in de smalle steegjes waar de tijd al 200 jaar stil lijkt te staan?
Wat, waar, hoe?
- Hoe reis je in Kenia? In Kenia kan het allemaal. Zelf rijden, met of zonder chauffeur is goed te doen en de routes zijn waanzinnig mooi. Wanneer je naar de kust rijdt kun je onderweg naar zebra’s en olifanten zwaaien, omdat de weg door een nationaal park kronkelt. Dit geldt overigens ook voor de trein, die in vergelijking tot in buurlanden een goed netwerk heeft.
- Welke taal werd er gesproken? Swahili en andere lokale talen, maar ook het Engelse vocabulaire is over het algemeen breed, mede door het koloniale verleden.
- Hoe duur is Kenia? Dat hangt er vanaf: zo kosten nationale parken en activiteiten vaak een duit meer, terwijl je in een privévilla aan de kust meestal voor een prikkie kunt overnachten.
- Wanneer gaan? Tussen juli en september is het droogseizoen, en kun je ook nog eens de beroemde ‘Great Migration’ aanschouwen, waarin grote groepen dieren van Tanzania naar Kenia hollen.
- Hoe veilig is Kenia? Er zijn delen van Kenia waar afgeraden wordt om te reizen. Check daarom altijd de reisadviezen van de overheid! In Nairobi moet je een beetje op je spulletjes passen en gouden sieraden kun je beter thuislaten. Verder zijn Kenianen over het algemeen een reuze vriendelijk en behulpzaam!